Kaip į kasdienę rutiną įtraukti širdžiai naudingų vitaminų

Širdžiai sveikas gyvenimo būdas – tai ne tik mankšta ir nesveikų riebalų vengimas, bet ir būtinybė užtikrinti, kad jūsų organizmas gautų svarbiausių vitaminų, reikalingų širdies ir kraujagyslių sveikatai palaikyti. Atsižvelgiant į skubų šiuolaikinio gyvenimo tempą, šių vitaminų integravimas į kasdienę rutiną gali atrodyti sudėtingas, tačiau pasirinkus keletą strateginių sprendimų, tai gali būti paprasčiau, nei manote. Štai keletas praktinių būdų, kaip užtikrinti, kad jūsų kasdienis vitaminų vartojimas palaikytų tvirtą širdies sveikatą.

Pradėkite nuo visaverčių pusryčių

Pusryčiai dažnai vadinami svarbiausiu dienos valgymu, ir ne veltui. Jie duoda toną jūsų mitybai ir gali būti puiki proga įtraukti širdžiai naudingų vitaminų. Jei norite gauti vitaminingų pusryčių, rinkitės patiekalus, kuriuose gausu vitaminų B ir D. Dubenėlis avižinių dribsnių su spirituotu pienu arba jogurtu ir griežinėliais banano – tai puikus B grupės vitaminų, kalcio ir vitamino D derinys.

Užkandžiaukite vitaminais turtingais maisto produktais

Užkandžiai dažnai yra ta vieta, kur dietos gali sutrikti, nes nesveiki pasirinkimai, pavyzdžiui, traškučiai ar saldūs skanėstai. Pakeiskite juos širdies sveikatą stiprinančiais užkandžiais. Riešutai, pavyzdžiui, migdolai ir graikiniai riešutai, yra puikus vitamino E – antioksidanto, padedančio kovoti su širdies ligomis šaltinis. Kad pagerintumėte savo pusdienio maistinių medžiagų profilį, derinkite juos su citrusiniais vaisiais arba braškėmis, turinčiomis daug vitamino C.

Optimizuokite pietų ir vakarienės lėkštes

Per pietus ir vakarienę daugiausia dėmesio skirkite vitaminų įvairovei spalvinguose ir subalansuotose patiekaluose. Salotose, pagamintose iš tamsių lapinių žalumynų, pavyzdžiui, kopūstų ir špinatų, gausu vitaminų C, E ir K. Pridėkite keptos vištienos arba lašišos, kad gautumėte sveiką B grupės vitaminų dozę, ypač niacino (B3), kuris, kaip įrodyta, padeda mažinti cholesterolio kiekį ir palaiko bendrą širdies sveikatą. Prie patiekalo pridėkite kvinojos arba neskaldytų grūdų, nes jie ne tik naudingi širdžiai, bet ir yra puikus B grupės vitaminų šaltinis.

Naudokite praturtintus maisto produktus

Nors idealiai tinka natūralūs vitaminų šaltiniai, praturtinti maisto produktai taip pat gali būti labai svarbūs širdies sveikatai palankioje mityboje, ypač maistinių medžiagų, kurių sunkiau gauti vien iš maisto. Daugelis pieno produktų ir augalinės kilmės pieno alternatyvų yra praturtinti vitaminu D – labai svarbia širdies sveikatai maistine medžiaga, kurios daugeliui žmonių trūksta, ypač žiemos mėnesiais. Taip pat kai kurių gamintojų apelsinų sultys yra praturtintos kalciu ir vitaminu D, todėl jos yra geras pasirinkimas norint padidinti šių svarbių maistinių medžiagų kiekį.

Apsvarstykite galimybę įsigyti vitaminų papildų

Jei jūsų mityboje trūksta tam tikrų vitaminų, jų trūkumą gali padėti užpildyti maisto papildai. Tačiau prieš pradedant vartoti bet kokius papildus, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, nes kai kurie vitaminai širdžiai  gali sąveikauti su vaistais arba gali būti nereikalingi, atsižvelgiant į jūsų sveikatos būklę ir suvartojamą maistą. Širdies sveikatai gali būti naudingi tokie papildai kaip žuvų taukai (kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių), vitaminas D ir folio rūgštis, tačiau jie turėtų būti pritaikyti prie konkrečių jūsų poreikių.

Gėrimai tinkantys širdies sveikatai

Drėkinimas atlieka svarbų vaidmenį palaikant širdies sveikatą, tačiau tai, ką geriate, taip pat gali padėti pasiekti vitaminų tikslus. Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, įskaitant vitaminą C, todėl ji yra naudingas pasirinkimas širdies sveikatai. Jei norite dar labiau ją pagyvinti, įspauskite citrinos, kuri ne tik pagerins skonį, bet ir suteiks vitamino C.

Svarbūs gaminimo būdai

Tai, kaip ruošiate maistą, gali turėti įtakos vitaminų kiekiui maiste. Pavyzdžiui, pervirus daržoves gali labai sumažėti vitamino C kiekis. Kad išsaugotumėte širdžiai naudingus vitaminus maiste, verčiau virkite daržoves garuose arba kepkite ant grotelių, o ne virkite. Ruošiant mėsą, geriau virti arba kepti ant grotelių, o ne kepti, nes tai gali padidinti nesveikų riebalų kiekį.

Reguliarūs mitybos patikrinimai

Kaip ir reguliariai tikrinkitės bendrąją sveikatą, taip pat reguliariai tikrinkitės ir mitybą, ypač jei sergate širdies ligomis arba jums gresia pavojus. Dietologas gali pateikti individualių patarimų, pagrįstų išsamiu jūsų mitybos įpročių ir mitybos poreikių įvertinimu.

Vitaminai širdžiai, jų  įtraukimas į kasdienę rutiną neturi būti sunki užduotis. Pradėję nuo nedidelių, lengvai įgyvendinamų mitybos ir kasdienių įpročių pokyčių, galite gerokai pagerinti savo širdies sveikatą. Atminkite, kad kiekvienas valgymas ir užkandis yra galimybė pamaitinti savo kūną ir apsaugoti širdį.

Papildomai apie maisto papildus, vitaminus ir vaistus galite paskaityti svetainėje: Aconitum.lt