Picos istorija senovės Egipte: nuo paprastų papločių iki gurmaniškų įdarų

Nors šiandien picą dažniausiai siejame su Italija, jos ištakos siekia kur kas senesnius laikus ir skirtingas kultūras. Naujausi tyrimai atskleidė, kad senovės Egipte taip pat buvo kepami patiekalai, stulbinančiai panašūs į picą. Šie paprasti, bet skanūs kepiniai, gaminami iš vietinių ingredientų ir turintys įvairių įdarų, atspindi ankstyvą šio populiaraus patiekalo evoliucijos etapą.

Paprasti papločiai picai

Senovės egiptiečiai kasdienėje mityboje valgė apvalius papločius, vadinamus „ta”. Jie buvo gaminami iš paprastų ingredientų: miltų, vandens ir mielių. Krosnyse kepti ant karštų akmenų, šie papločiai tapo pagrindiniu maisto produktu, patiekiamu su įvairiais padažais ir ingredientais, tenkinančiais įvairius skonius.

Ingredientų įvairovė

Egiptiečių išradingumas virtuvėje atsispindėjo įvairiuose picos papločių įdaruose. Įprastais ingredientais tapo datulės, suteikiančios saldumo, svogūnai ir česnakai, suteikiantys pikantiškumo, ir žuvis bei mėsa, papildantys baltymų. Drąsiausi virėjai netgi eksperimentavo su vabzdžiais, suteikdami patiekalams unikalaus skonio. Kai kuriuose receptuose minimas ir sūris, panašus į rikotą, gaminamas iš ožkos ar avies pieno, suteikiantis kremišką tekstūrą ir subtilų skonį.

Pica socialiniame kontekste

Picos papločiai nebuvo vien tik paprastas maistas. Jie atliko svarbų vaidmenį įvairiose egiptiečių visuomenės sluoksniuose. Darbininkai juos valgė kaip greitą ir sotų užkandį, suteikiantį energijos ilgai darbo dienai. Tuo tarpu turtingieji picos papločius paversdavo prabangiais patiekalais, puošdami juos sudėtingais įdarais ir išskirtiniais padažais, patiekdami per šventes ir pokylius, taip demonstruodami savo socialinę padėtį.

Įdomūs faktai:

  • Senovės Egipto kapuose rasti paveikslai vaizduoja žmones, užsiimančius picos papločių kepimu ir valgymu, suteikdami tiesioginį įrodymą apie šio patiekalo populiarumą to meto visuomenėje.
  • Yra įrodymų, kad picos papločiai buvo naudojami ne tik maistui, bet ir religinėse ceremonijose, galbūt kaip aukos dievams.
  • Manoma, kad picos papločiai iš Egipto per prekybinius kelius pateko į Graikiją ir Romą, kur vėliau išsivystė į šiandieninę picą, kurią pažįstame ir mėgstame.

Nors senovės Egipto picos nebuvo tokios, kokias žinome šiandien, jos atskleidžia ankstyvą šio populiaraus patiekalo evoliucijos etapą. Paprasti papločiai, gaminami iš vietinių ingredientų ir turintys įvairių įdarų, atspindi senovės egiptiečių kulinarinę išmonę ir įvairovę. Šiandien picos istorija tęsiasi, atspindėdama skirtingas kultūras ir skonius visame pasaulyje.

Šiandien picos mėgėjai Vilniuje gali rinktis iš gausybės picų į namus tiekimo variantų. Nuo tradicinių itališkų picų su pomidorų padažu, mocarela ir baziliku iki gurmaniškų picų su egzotiškais ingredientais, kiekvienas gali atrasti savo skonį atitinkančią picą.

Užsisakydami pica į namus Vilniuje, galite patogiai mėgautis šiuo skaniu patiekalu neišeidami iš namų. Tai puikus pasirinkimas vakarienei su šeima ar draugais, kino vakarui ar tiesiog norint pasimėgauti skaniu maistu be vargo.

Pasirinkę picą iš patikimos picerijos galite būti tikri, kad gausite kokybišką produktą, pagamintą iš šviežių ingredientų. Daugelis picerijų siūlo įvairius priedus ir papildomus patiekalus, tokius kaip salotos, užkandžiai ir desertai.

Daugiau informacijos apie skani pica tinklalapyje: FOKUS PICA