Malkų pasirinkimo ir laikymo menas, siekiant didžiausio efektyvumo

Daugeliui namų savininkų malkos suteikia ne tik šilumą ir komfortą šaltesniais mėnesiais, bet ir tradicinio žavesio. Tačiau malkų, kaip šildymo šaltinio, efektyvumas ir veiksmingumas labai priklauso nuo tinkamos malkų rūšies pasirinkimo ir tinkamo jų laikymo. Šiame straipsnyje aprašysime svarbiausius malkų pasirinkimo ir laikymo žingsnius, kad būtų užtikrintas maksimalus efektyvumas, ir aptarsime malkų, kaip biokuro, vaidmenį.

Tinkamų malkų pasirinkimas

1. Kietosios ir minkštosios medienos:

Kietmedžiai: Ąžuolas, uosis, ir klevas yra tankesni ir sunkesni, todėl ilgiau ir karščiau dega. Šios malkos idealiai tinka namams šildyti, nes jos išskiria daugiau šilumos ir lėčiau dega.

Spygliuočių mediena: Pušis, eglė ir eglė yra lengvesnės ir dega greičiau, o šilumos išgaunama mažiau. Jos geriau tinka greitam ir karštam ugnies kūrenimui, pavyzdžiui, kai reikia gaminti maistą arba kaip pakura ugniai įžiebti.

2. Medienos drėgnumas:

Malkų efektyvumui didelę įtaką daro jų drėgnumas. Šviežiai supjautose malkose gali būti iki 50 % vandens, todėl, norint, kad jos optimaliai degtų, jas reikia išdžiovinti arba išdžiovinti iki maždaug 20 % ar mažiau drėgmės. Drėgnos malkos sukuria mažiau šilumos, nes daug energijos išeikvojama vandeniui išgarinti, be to, kamine gali kauptis daugiau dūmų ir kreozoto.

3. Aromatinė mediena atmosferai sukurti:

Kai kurios medienos rūšys, pavyzdžiui, kedras, obelis ar vyšnia, skleidžia malonų aromatą ir saikingai šildo, todėl puikiai tinka atviriems židiniams, kuriuose atmosfera yra tokia pat svarbi kaip ir šiluma.

Malkų laikymas siekiant energijos vartojimo efektyvumo

Norint išsaugoti malkų kokybę ir energijos kiekį, labai svarbu jas tinkamai laikyti. Pateikiame geriausius malkų laikymo būdus:

1. Malkų brandinimas:

Malkas supjaustykite ir suskaldykite vienodo dydžio, kad jos džiūtų tolygiai. Malkas reikėtų brandinti ne trumpiau kaip šešis mėnesius, nors kietmedžio mediena dažnai geriausiai atrodo po vienerių ar dvejų metų brandinimo.

Malkas sukraukite ne ant žemės, ant padėklų ar turėklų, kad į medieną nepatektų drėgmės nuo žemės. Tai taip pat pagerina oro cirkuliaciją aplink medieną, o tai labai svarbu drėgmės kiekiui sumažinti.

2. Tinkamas krovimas:

Kad malkos lengviau džiūtų, sukraukite jas viena eile, veikiamas saulės ir vėjo. Mediena neturėtų būti sukrauta pernelyg glaudžiai; tarp rąstų palikite šiek tiek erdvės oro cirkuliacijai.

Uždenkite krūvos viršų, kad apsaugotumėte nuo lietaus ir sniego, bet palikite atvirus šonus, kad cirkuliuotų oras.

3. Geros vietos parinkimas:

Sandėliavimo vieta turėtų būti patogi, bet ir palanki medienos išsaugojimui. Ji turėtų būti pakankamai arti jūsų namų, kad žiemą būtų lengva prieiti, bet pakankamai toli, kad vabzdžiai ir kenkėjai nepatektų į jūsų gyvenamąsias patalpas.

Venkite pavėsingų ir drėgnų vietų; vietoj to rinkitės saulėtą vietą, kurioje daug vėjo, kad mediena natūraliai džiūtų.

4. Atsargų rotacija:

Pirmiausia naudokite seniausią medieną. Tinkama rotacija užtikrina, kad visada naudosite geriausiai išdegusią medieną, kuri efektyviai degs.

Supratimas apie malkas kaip biokurą

Kalbant apie atsinaujinančius energijos šaltinius, malkos laikomos biokuru – kuru, gaunamu iš biologinių medžiagų. Kaip biokuras, malkos yra neutralaus anglies dioksido ciklo dalis, nes degimo metu išsiskiriančio anglies dioksido kiekis yra maždaug toks pat, kokį medžiai sugeria augdami. Dėl to malkos yra ekologiškas pasirinkimas, jei jos įsigyjamos tvariai.

Norėdami padidinti malkų naudojimo tvarumą:

malkas įsigykite iš tvariai tvarkomų miškų arba vietinių tiekėjų, kad sumažintumėte transporto išmetamų teršalų kiekį.

Apsvarstykite galimybę malkas papildyti kitu biokuru, pavyzdžiui, medžio granulėmis ar drožlėmis, kurios dažnai gaminamos iš medienos atliekų ir kurios dega nuosekliau ir švariau.

Išvados ir apibendrinimas

Tinkamai parinkti ir laikyti malkas yra menas, kuris gali gerokai padidinti jų, kaip šildymo šaltinio, efektyvumą. Suprasdami įvairių rūšių medienos savybes ir įgyvendindami geriausią malkų laikymo praktiką, galite maksimaliai padidinti šiluminę galią ir mėgautis tvaresniu, ekonomiškesniu būdu šildyti namus. Be to, malkas laikant platesnio biokuro spektro dalimi, galima prisidėti prie tvaresnės energetikos ateities, suderinant tradicinę praktiką su šiuolaikiniais aplinkosaugos standartais.