Šilumos siurbliai oras vanduo: kaip pasirinkti tinkamą modelį savo namams?

Renkantis šildymo sistemą savo namams, daugelis žmonių atsigręžia į šilumos siurblius oras vanduo kaip į ekonomišką ir ekologišką pasirinkimą. Tačiau kaip pasirinkti tinkamiausią modelį, kai rinka siūlo tiek daug skirtingų variantų? Kokie veiksniai yra svarbiausi priimant šį sprendimą? Ar tikrai reikia boilerio, ar galima apsieiti ir be jo? Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius aspektus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis šilumos siurblį oras vanduo savo namams.

Namo dydis ir šildymo poreikiai: kaip suprasti, ko jums reikia?

Namo dydis yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių šilumos siurblio pasirinkimą. Kuo didesnis namas, tuo didesnis šilumos poreikis, todėl reikia galingesnio siurblio. Tačiau kaip apskaičiuoti, kiek galingo įrenginio jums reikia? Dažnai naudojamas vadinamasis šiluminės apkrovos skaičiavimas, kuris atsižvelgia į namo dydį, izoliaciją ir vietos klimatą.

Pavyzdžiui, mažesniems namams, kurių plotas siekia apie 100 kvadratinių metrų, paprastai pakanka mažesnio galingumo siurblio. Tačiau didesniems namams, ypač tiems, kurie turi keletą aukštų ar yra prastai izoliuoti, gali prireikti galingesnio įrenginio, kad būtų užtikrintas efektyvus ir tolygus šildymas.

Klimato sąlygos: kaip temperatūra veikia jūsų pasirinkimą?

Klimato sąlygos, kuriose gyvenate, taip pat turi didelę įtaką šilumos siurblio pasirinkimui. Jei gyvenate regione, kur temperatūra retai nukrenta žemiau nulio, galite pasirinkti mažesnio galingumo šilumos siurblį. Tokiais atvejais įrenginys veiks efektyviai ir nenaudos per daug elektros energijos.

Tačiau, jei jūsų regionas pasižymi šaltomis žiemomis ir temperatūra dažnai nukrenta žemiau -10°C, verta apsvarstyti galingesnį šilumos siurblį arba modelį, kuris pritaikytas šaltam klimatui. Šilumos siurbliai oras vanduo gali veikti net ir esant žemai temperatūrai, tačiau jų efektyvumas mažėja, kai temperatūra labai nukrenta. Ar verta rizikuoti pasirinkti pigesnį modelį, kuris gali nesusidėvėti su jūsų klimato iššūkiais?

Namo izoliacija: kodėl tai svarbu?

Namo izoliacija yra dar vienas svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti. Gerai izoliuotas namas sumažina šilumos nuostolius, todėl reikalingas mažesnis šildymo pajėgumas. Tai reiškia, kad galite pasirinkti mažesnio galingumo šilumos siurblį, kuris sunaudos mažiau energijos ir sumažins eksploatacines išlaidas.

Jei jūsų namas yra prastai izoliuotas, net ir pats efektyviausias šilumos siurblys gali nesuteikti norimos šilumos ir efektyvumo. Tokiu atveju gali prireikti didesnio galingumo įrenginio arba papildomų investicijų į namo izoliaciją. Ar norite, kad jūsų investicija į šildymo sistemą būtų ilgalaikė? Tuomet galbūt verta pirmiausia pagerinti namo izoliaciją.

Šilumos siurblio tipas: monoblokai ir split sistemos

Renkantis šilumos siurblį oras vanduo, svarbu suprasti skirtumą tarp monoblokų ir split sistemų. Monoblokai yra vieno bloko įrenginiai, kuriuose visi komponentai yra integruoti į vieną lauko įrenginį. Jie yra lengviau montuojami ir reikalauja mažiau priežiūros, tačiau gali būti mažiau efektyvūs labai šaltomis sąlygomis.

Split sistemos susideda iš dviejų dalių – lauko ir vidaus blokų, kurie yra sujungti vamzdžiais. Šios sistemos paprastai yra efektyvesnės ir gali būti pritaikytos įvairioms sąlygoms, tačiau jų montavimas gali būti sudėtingesnis ir reikalauti daugiau vietos.

Kuo naudingi šilumos siurbliai be boilerio?

Daugelis žmonių renkasi šilumos siurblius su integruotu boileriu, tačiau ar tikrai visada reikia boilerio? Šilumos siurbliai be boilerio yra idealūs tiems, kurie nori paprastesnės ir kompaktiškesnės sistemos. Be boilerio sistemos yra lengvesnės ir paprastesnės, todėl jas galima įrengti mažesnėse erdvėse arba ten, kur reikia minimalaus įsikišimo į esamą pastato struktūrą.

Šilumos siurbliai be boilerio taip pat gali būti naudingesni, jei jau turite kitą šilumos šaltinį arba karšto vandens šildymo sistemą. Pavyzdžiui, jei turite saulės kolektorius arba elektrinį boilerį, šilumos siurblys be boilerio gali būti ekonomiškas pasirinkimas, leidžiantis išvengti perteklinių išlaidų ir užtikrinti efektyvų energijos naudojimą.

Triukšmo lygis: ar šilumos siurbliai gali būti tylūs?

Triukšmas yra dar vienas svarbus veiksnys, kurį reikėtų apsvarstyti renkantis šilumos siurblį. Kai kurie modeliai gali kelti triukšmą, ypač jei jie yra didelio galingumo ar veikia maksimaliu režimu. Jei gyvenate tankiai apgyvendintame rajone arba vertinate ramybę, verta atkreipti dėmesį į modelių specifikacijas, nurodančias triukšmo lygį decibelais.

Modernūs šilumos siurbliai oras vanduo yra suprojektuoti taip, kad būtų kuo tylesni, tačiau skirtumai tarp modelių gali būti reikšmingi. Įrenginio triukšmo lygis gali svyruoti nuo 40 iki 60 decibelų – tai panašu į ramų biurą ar lengvą lietų. Ar jums svarbu, kad jūsų šilumos siurblys būtų beveik nepastebimas?

Energijos efektyvumas: ką reiškia COP ir SCOP?

Energijos efektyvumas yra vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis šilumos siurblį. COP (Coefficient of Performance) ir SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) yra du svarbūs rodikliai, kurie padeda įvertinti įrenginio efektyvumą. COP nurodo, kiek šilumos energijos pagamina šilumos siurblys už kiekvieną sunaudotą elektros kilovatvalandę, o SCOP – tai metinis šilumos siurblio efektyvumo rodiklis, atsižvelgiant į visus metų sezonus.

Renkantis šilumos siurblį, verta rinktis modelį su aukštu COP ir SCOP, nes tai reiškia, kad jis naudoja mažiau energijos ir yra ekonomiškesnis ilgalaikėje perspektyvoje. Tačiau taip pat svarbu atsižvelgti į vietinį klimatą ir namo šilumos poreikius, kad būtų pasirinktas tinkamiausias modelis.

Šilumos siurblių kainos: ar visada brangesnis yra geresnis?

Kaina yra dar vienas veiksnys, kuris dažnai kelia klausimų. Nors aukštesnės kainos šilumos siurbliai dažnai turi daugiau funkcijų ir yra efektyvesni, tai nereiškia, kad jie visada yra geriausias pasirinkimas. Svarbu atsižvelgti į savo namo poreikius, klimato sąlygas ir biudžetą, kad būtų pasirinktas tinkamiausias modelis, kuris atitiks jūsų lūkesčius ir poreikius.

Galbūt kyla klausimas: ar verta investuoti į brangesnį modelį su daugiau funkcijų, ar geriau pasirinkti paprastesnį ir pigesnį variantą? Atsakymas priklauso nuo jūsų individualių aplinkybių ir tikslų. Jei gyvenate regione su švelniu klimatu ir turite gerai izoliuotą namą, paprastesnis modelis gali būti tinkamas pasirinkimas. Tačiau, jei jūsų namas yra didelis arba gyvenate šaltame regione, investicija į galingesnį ir efektyvesnį šilumos siurblį gali būti ilgalaikėje perspektyvoje ekonomiškai naudingesnė.

Renkantis šilumos siurblį oras vanduo, svarbu įvertinti visus šiuos veiksnius ir suprasti, kaip jie gali paveikti jūsų pasirinkimą. Nuo namo dydžio ir izoliacijos iki klimato sąlygų ir jūsų biudžeto – kiekvienas aspektas yra svarbus priimant sprendimą, kuris ilgainiui suteiks šilumą, komfortą ir ekonominę naudą.

Siurblių modelius ir kainas rasite https://vesinimosistemos.lt/silumos-siurbliai-oras-vanduo